Artikelen
Succesvolle-Opvolging-1200x800
www.succesvolleopvolging.nl

FAMILIEBEDRIJF EN OPVOLGING, HOE REGEL JE DAT?

23-03-2020

De meeste eigenaren van familiebedrijven schuiven opvolging als een hete aardappel voor zich uit. Logisch want een bedrijf dat met noeste arbeid is opgebouwd, is moeilijk uit handen te geven. Maar het is niet alleen het uit handen geven. Er speelt meer. Vraagt u zich ook af ‘Hoe regel ik de opvolging in mijn familiebedrijf nu goed? ’Er is geen directeur met een eigen bedrijf die niet nadenkt over opvolging. Alle scenario’s worden uitgedacht.

Herkent u dit?
Door al die verschillende mogelijkheden, zien overdragers er vaak enorm tegenop om de gesprekken omtrent opvolging op te starten. Een overdrager verwoordde het laatst heel treffend: “Ik heb het gevoel de controle over het proces van opvolging te verliezen als ik het deel met mijn kinderen. Ik weet niet waar ik moet beginnen. Ik ben bang om de familieband te beschadigen en maak me zorgen over het bedrijf als ik de touwtjes loslaat.”

Het bedrijf Succesvolle Opvolging in Midden Beemster werkt als samenwerkende zussen met hun team voor de mooiste bedrijven van Nederland: Familiebedrijven. Zij begeleiden bedrijfsfamilies naar betere bedrijfsresultaten, verdere professionalisering en een krachtig team. Met aandacht en respect voor de familierelaties. Het resultaat is een florerend familiebedrijf en een trotse familie.

De meeste directeuren hebben zakelijke beslissingen altijd zelfstandig kunnen nemen. In een opvolgingsproces werkt deze handelswijze helaas niet meer. Opvolging is een gezamenlijk proces dat je juist samen met de familie, moet doorlopen. Zeker wanneer je de familieband goed wilt houden en het bedrijf succesvol wilt laten voortbestaan. De eerste stap is te realiseren dat deze situatie zich niet vanzelf oplost. De familie dient erbij betrokken te worden.

Eigenaarsvisie
Het begint met de eigenaarsvisie bespreekbaar te maken door met de familie om tafel te gaan zitten en te inventariseren wat de ambities van alle betrokken familieleden zijn. Het stellen van de juiste vragen is in deze fase erg belangrijk. Door het inschakelen van een neutrale partij zonder belangen, wordt het proces omtrent opvolging structureel in gang gezet. Zaken komen op tafel en daardoor komt er beweging.

Vastleggen van afspraken
Blijft het bedrijf in de familie dan is een volgende stap te bepalen wie het bedrijf gaat leiden en wat de rollen van de verschillende familieleden zijn. Onderlinge afspraken kunnen vastgelegd worden in een familiestatuut.

Daadwerkelijke overdracht
Als de onderlinge rollen zijn vastgesteld, en de familie heeft geleerd om in een ontspannen sfeer te communiceren en duidelijk is geworden waar ieders wensen, ambities en mogelijkheden liggen, is een volgende stap om in gesprek te gaan met een inhoudelijk adviseur zoals een fiscalist of accountant.
De accountant regelt de financiële overdracht en een partij als Succesvolle opvolging begeleidt de sociaal psychologische kant van de overdracht.

www.succesvolleopvolging.nl

Bedrijven die door ons een kosteloos magazine over hun familiebedrijf lieten maken
aswa logo
makso logo
wulro logo
van diessen logo
reyrink-logo
kwerreveld_60jaar
logo-homekeukens
Logo-alka
logo CSB
logo_large
downloads
0
SPECIALIST
logo
logo (1)
downloads (1)
0
downloads (2)
16028_600_600
Middelkoop_logo_CMYK_woord
Hepro
vh5Inkhy_400x400
5aaa98edac7ac00014d0985b_logo
downloads (3)
adv-blijleven
dijkwaard-logo