Artikelen
Bos - pa met zonen -2KLEIN
Veevoederfabriek P. Bos

PIETER, DIRKO EN JAN-WILLEM STAAN VOOR MOOIE UITDAGINGEN

Govert Lagrouw | 24-03-2020

Wie het landelijke dorpje Ederveen eens inrijdt kan er letterlijk niet omheen; de veevoederfabriek
van P. Bos die hoog boven de omliggende woningen uit torent. Van heinde en verre zichtbaar.
Pal naast de fabriek werkt directeur Robert Bos hier elke dag vanuit de woning waar hij vroeger als kind opgroeide. Een kantoor dat nog steeds de gemoedelijkheid van toen uitstraalt. De open haard doet inmiddels dienst als printerruimte. In de gang een plaquette aan de muur met foto’s van de drie grondleggers Piet Bos, Jan Bos en Piet Bos. Je proeft aan alles ‘dit is een familiebedrijf’. Maar het bedrijf is bepaald geen vergane glorie. Er worden hier jaarlijks tonnen aan veevoer geproduceerd. In de moderne, computergestuurde fabriek verlaat jaarlijks rond de 150.000 ton mengvoer het bedrijf.. Met eigen vrachtwagens worden pluimvee-, varkens-, melkvee – en kalverhouders in heel Nederland beleverd. Maatwerk – iedere boer zijn eigen voer- en constante kwaliteit zijn hierbij de sleutelwoorden. De geschiedenis van P. Bos start in 1894 toen overgrootvader Piet Bos als boer begon met de handel van grondstoffen. Het was nog de tijd van paard en wagen. Later droeg hij het stokje over aan zijn zoon ‘opa Jan Bos”. Tijdens de oorlog viel de handel bijna stil maar daarna groeide de welvaart en namen de volumes flink toe. Een mooie bloeiperiode brak aan eind jaren zestig en begin zeventig. Het was de tijd dat de agrarische industrie doorschakelde naar schaalvergroting en vergaande mechanisatie. Inmiddels had de tweede generatiewissel plaatsgevonden. Piet Bos, vader van Robert Bos, had het roer overgenomen van Jan Bos. Zakgoed maakte plaats voor bulk en meelvoeders werden steeds meer vervangen door geperste voeders.

“Ondanks dat het bedrijf toen flink begon te groeien zijn de volumes van nu veel groter. Mijn vader vertelde mij eens dat hij zich nog kon herinneren dat er 68 ton voer per week verkocht werd. Wij doen nu regelmatig 3000 ton. Ik heb zeker veel van hem geleerd. “Zorg dat je de spullen goed voor elkaar hebt” zei hij altijd, net als dat je niet te afhankelijk bent van de bank.
Ik ben ook niet zo bank-achtig. Ik denk dat wij een solvabiliteit hebben waar veel bedrijven jaloers op zijn.” Nog een uitspraak van zijn vader waar Robert veel aan heeft gehad: “Alles wat fout kan gaan, gaat een keer fout.” “Een veevoederfabriek kent een lange reeks van kleine schakels. Vroeg of laat hapert er iets. Iemand kan een schuif open laten staan of vergist zich in een samenstelling. Daarom zei hij: “Je moet ervoor zorgen dat het niet fout KAN gaan. Dus beveiligen door middel van automatisering. Mijn vader was een groot voorstander van automatiseren. Ik ook. Veel veiliger. Minder kans op fouten. Ik weet nog dat wij één van de eerste veevoederbedrijven waren die de productie gingen automatiseren. “Jullie zijn klein maar denken groot” zei een leverancier.” Vader vertelde dat met gepaste trots! Een veevoederbedrijf koopt grondstoffen als soja, , mais, gerst en tarwe op de internationale termijnmarkt. Met termijnhandel kun je speculeren en veel geld verdienen, maar ook verliezen, zo legt Robert Bos uit. “Wij hebben ons nooit met dat speculeren beziggehouden. Voor ons zijn grondstoffen een middel, geen doel. Wel hebben wij de opdracht om deze grondstoffen zo scherp mogelijk in te kopen Het doel is om kwalitatief hoogwaardig veevoeder te maken van constante kwaliteit. De grondstofprijzen van het voer wijzigen per dag. Je hebt dus elke dag een optimale samenstelling qua prijs. Maar niet qua kwaliteit. Want als je steeds wisselt van voersamenstelling moet de darmflora van die kip, dat varken of die koe steeds omschakelen naar een andere grondstofsamenstelling. Dat is zeker niet wenselijk voor dieren met een hele hoge productie. En daar willen wij juist leverancier voor zijn, voor de dieren met een hoge productie oftewel voor de topsporters.. Indien gewenst kunnen klanten bij ons ook kiezen voor een vaste voersamenstelling.

Die kwaliteit is volgens Robert echt het DNA van zijn familiebedrijf. “Je kunt niet de goedkoopste en tegelijk de beste zijn. Wij willen geen goedkopere premix toevoegen maar zorgen dat de vitamines in ruime mate in het voer zitten.” Over DNA gesproken. De vijfde generatie Bos, de zonen Peter, Dirko en Jan-Willem lopen al warm. Zelf wist Bos al op vrij jonge leeftijd dat hij in de zaak van zijn vader wilde gaan werken. Van kinds af aan was hij er te vinden, na schooltijd en op zaterdagen. “Ik begon met het uitzoeken van jute zakken waarin het mengvoer vroeger nog werd verpakt. Later ging ik naar de Hogere Agrarische Landbouw School (HAS) om goed voorbereid bij de fabriek betrokken te raken. Mijn zoons doen die studie ook, ze laten er geen gras over groeien.”

Meer artikelen
Bedrijven die door ons een kosteloos magazine over hun familiebedrijf lieten maken
aswa logo
makso logo
wulro logo
van diessen logo
reyrink-logo
kwerreveld_60jaar
logo-homekeukens
Logo-alka
logo CSB
logo_large
downloads
0
SPECIALIST
logo
logo (1)
downloads (1)
0
downloads (2)
16028_600_600
Middelkoop_logo_CMYK_woord
Hepro
vh5Inkhy_400x400
5aaa98edac7ac00014d0985b_logo
downloads (3)
adv-blijleven
dijkwaard-logo