Bij Weever staan de vrouwen naast de mannen
Bij Weever Kampen staan de vrouwen naast de mannen, verspreid door het hele bedrijf. Conny Weever, Lisette Weever, Suzanne Weever en José de Munnik vertellen over hun rollen binnen de onderneming en geven hun mening over het kortgeleden ingestelde vrouwenquotum.
Moeder Conny heeft de trend gezet. Naast het zorgen voor haar kinderen en het huishouden heeft ze altijd hard meegewerkt binnen het bedrijf. De financiële administratie lag onder haar hoede en ze hield zich bezig met allerlei randzaken. Zo'n drie dagen per week werkt ze tegenwoordig, maar tot voor kort was dat fulltime. “Ik begrijp nog steeds niet hoe ze het allemaal deed”, reageert dochter Suzanne, die de algehele gang van zaken regelt bij Graansloot. “Als wij uit school kwamen, was ze er altijd.” Haar zus José knikt. Ze verzorgt de administratie bij Puinkorrel en is zelf inmiddels moeder. “Hoe mijn moeder dat destijds allemaal deed, zou ik wel eens willen weten. Het lijkt me bijna niet haalbaar om zoveel te werken in het bedrijf en er ook nog eens altijd te zijn voor de kinderen.”
Vrouwenquotum
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een vrouwenquotum. Raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moeten straks voor minimaal dertig procent bestaan uit vrouwen. “Onzin”, reageert José. “Er zijn al zoveel regels. Laat zulke dingen toch alsjeblieft gewoon gebeuren.” Haar zus Suzanne is het roerend met haar eens. Ze heeft (nog) geen kinderen, werkt fulltime en is hard op weg door te stromen naar de top van het familiebedrijf. “Omdat ik die ambitie heb en er helemaal voor ga. Ik zie het in mijn omgeving: veel vrouwen werken een periode lang parttime zodra er kinderen komen. Helemaal prima natuurlijk, maar hoe realistisch is het dan als zo'n vrouw later een plek in de boardroom opeist? Ik vind dat je hard moet werken voor je functie, ongeacht of je een man bent of een vrouw.” Lisette, die als accountsecretaresse bij Weever Bouw en Weever Sloop werkt, is het met haar eens. “Suzanne heeft de ambitie om door te groeien, terwijl José en ik allebei minder werken en blij worden van onze huidige functies binnen het bedrijf.” Conny denkt dat er tegenwoordig vanzelf meer vrouwen in de top komen. Daar hoeft Den Haag zich volgens haar niet mee te bemoeien. “Vroeger dacht je er als vrouw niet over na over het toetreden tot de directie van een bedrijf. Het speelde niet. Ik werkte mee in het bedrijf én ik zorgde voor de kinderen. Die traditionele rolverdeling wordt steeds minder. Suzanne is daar een goed voorbeeld van. Ze werkt hard en heeft een doel voor ogen. Ik gun haar van harte dat ze straks een plek in de top van het bedrijf vindt, maar alleen omdat ze er keihard voor werkt en niet omdat er sprake is van een quotum.”
Lees hier het hele magazine