De Hollandse groenten van A.N. Boekel voeden veel Europese monden
A.N. Boekel
De Hollandse groenten van A.N. Boekel voeden veel Europese monden
De rondleiding van Joost van Wonderen door de gekoelde opslag van A.N. Boekel is een indrukwekkende tournee. Joost mag het weten. Bij iedere groente staan we even stil en legt hij uit waar het voedsel vandaan komt en naartoe gaat.
Zoals je mag verwachten: veel aardappelen, uien, wortelen en bekende Hollandse groenten als prei, koolsoorten, knoflook en bieten. Opvallend is de afdeling ‘white gold farm’, vergeten groeten als pastinaken, gekleurde wortelen, aardperen, knolselderie en wortelpeterselie. “Die gaan naar Oost-Europa, vooral Tsjechië en Slowakije.” We spreken met inkoper en mede-eigenaar Joost van Wonderen. Tijdens het interview gaat zijn telefoon vaak over. Handel gaat altijd door. “Die moet ik even opnemen.” Joost (38) is al sinds 2000 een bekende van Vos Onions. Eh, meer dan een bekende. De familie Vos is al sinds die tijd zijn leverancier. De Hollander kan het goed vinden met die Brabanders. Misschien scheelt het dat hij in Den Bosch studeerde aan de HAS. Al leerde hij zeker zo veel van Dirk Vos, vertelt hij. “Dirk heeft handelsinzicht. Als je Dirk opbelt krijg je de beste visie op de marktontwikkelingen. Het klopt altijd. Dat hebben die mannen gewoon. In het oogstjaar 2018-2019 werden de uien heel duur. Weinig aanbod, veel vraag. Dirk was dan al voor dag en dauw op de polder om te kijken waar de meeste uien af kwamen. Wie kon leveren. Dat deed iedereen, maar Dirk ging gewoon om vier uur ’s morgens, of vroeger, zodat hij iedereen te slim af was. Dat is typisch Vos. Een gave en een passie. Het is altijd goed wat ze leveren. Goudeerlijke mensen. We spelen over en weer open kaart. Dat kan natuurlijk alleen als je elkaar van haver tot gort kent en vertrouwt. Met weinig poespas en heel hard werken zijn ze ver gekomen. Het is geen uitzondering als ze de dag om vier uur beginnen. En als je dan ’s avonds een auto om zeven uur wilt laden, kan dat ook nog. Hun voordeel is dat ze zelf aan de band meelopen. Ze weten precies wat er speelt. Daarom zitten ze aan de bovenkant van de markt. Als Vos een box uien brengt, zijn dat de beste. Ui is een volumeproduct. Bij Vos weet je dat 99% van wat je krijgt echt goed is. Met die zekerheid durven wij weer makkelijker en scherper de markt op te gaan. We weten dat we iets goeds in handen hebben en geen gedoe krijgen. Dan kun je scherp handelen.” In 2021 leverden de Veeners 14.000 pallets, goed voor 108.000 colli. Die vinden hoofdzakelijk hun weg in Europa. Oost-Europa en de Balkan zijn nog steeds goed voor de grootste afzet, op de voet gevolgd door Engeland, Duitsland, Frankrijk en Zuid-Europa. Net als Vos is A.N. Boekel een familiebedrijf. In 1967 begon grondlegger Ad Boekel met de teelt van bollen, kool, aardappelen en uien. Hij verkocht ze zelf en merkte dat hem dat makkelijk afging. Van teler werd hij handelaar. Ad verkocht de producten van telers om zich heen. Een goede stap naar later bleek. Het bedrijf groeide menigmaal uit zijn jasje. Opvallend zijn de goede handelscontacten met het voormalige Oostblok. In 2003 komt het bedrijf in handen van Niels Boekel en werd het een bedrijf met een handelstak en een transporttak. In 2008 werden Joost van Wonderen en Bas Francis mede-eigenaar. Geen familie van de Boekels, maar wel vers bloed. Even terug naar de relatie met Vos, anders wordt het een Boekel-boek; Joost van Wonderen geeft graag aan Vos een tip voor de toekomst: vooral zo doorgaan! Opvallend, bij Boekel staat met Niels Boekel (begin vijftig), Francis en Van Wonderen (begin veertiger) een fitte generatie aan het roer. Net als bij Vos waar de broertjes Arian en Gerard de scepter zwaaien. Een goede basis voor de toekomst.