Dit zal u verbazen!
Uit onderzoek blijkt dat zo’n 66% van de familiebedrijven wel een soort opvolgingsplan heeft maar dat slechts 20% daadwerkelijk een gedocumenteerd plan heeft. Dat is verbazingwekkend toch?! Uw bedrijf overdragen doet u vaak maar één keer in uw leven, dan kunt u het maar beter goed doen. En een gedegen opvolgingsplan op papier geeft de meeste kans op een succesvolle generatiewisseling.
In veel gevallen levert het ontbreken van een opvolgingsplan ruzie en onenigheid op binnen de familie. Alleen daarom al is het verstandig om tijdig om een opvolgingsplan op te stellen voordat u er een nodig heeft. 7 tips die u hierbij kunnen helpen!
Tip 1: Wees duidelijk over wat u wilt
Eén van de vragen die een ondernemer zichzelf zou moet stellen, is ‘wat is het doel van dit bedrijf ? Is het opgericht zodat de volgende generatie het kan voorzetten zodat de familienaam nog lang op de gevel mag staan? Of is het belangrijker om geld voor de familie te creëren? Misschien zijn uw familieleden niet het meest geschikt om leiding te geven aan het bedrijf en zou het aandeelhouderschap beter passen. Opvolgen en overdragen betekent keuzes maken. Wat is uw eigenaarsvisie?
Tip 2: Begrijp wat opvolging inhoudt
Opvolging is een langdurig proces waarin alle belanghebbenden dienen te bewegen. Wat houdt het in om het opvolgingsproces in te gaan? Wie dienen hierbij betrokken te worden bij dit proces en hoe voorkom je onenigheid? Over het voorkomen van de vijf grootste valkuilen bij opvolging hebben we een e-book geschreven die u gratis op onze site kunt downloaden.
Tip 3: Beslis niet alleen
Als u wilt bepalen wie het bedrijf na u zal leiden, dient u enkele openhartige gesprekken te voeren met uw familieleden en andere gespecialiseerde adviseurs, te beginnen met een familiebedrijvenspecialist (zoals Familiezaken) die aandacht en ruimte geeft aan de emoties die er altijd zijn. Wanneer de pater familias alleen de beslissing neemt, kan dit een bom leggen onder het familiebedrijf én de familie.
Tip 4: Laat u begeleiden
Het proces waar u zelf onderdeel van uitmaakt, valt simpelweg niet zelf te begeleiden. U bent onderdeel van het 'probleem' en van de oplossing en dat is alleen van een afstand goed te bezien door een externe, neutrale adviseur. Het is net zoals Albert Einstein aangaf; ‘ De belangrijkste problemen kunnen niet worden opgelost binnen hetzelfde kader waarin ze gecreëerd zijn.’ Daarnaast heeft u ook nog te maken met uw eigen emoties en de gevoeligheden binnen de familie. Deze emoties zijn vooraf niet te voorspellen.
Tip 5: Leidt uw opvolger(s) op om te leiden
Een familiebedrijf kent een andere dynamiek ten opzichte van een niet-familiebedrijf. Dat betekent dat de opvolger het meest gebaat is bij een op-maat- trainingsprogramma, gericht op leidinggeven aan en in een familiebedrijf. Hierbij hoort ook meer kennis ontwikkelen over het familiesysteem, communicatievaardigheden eigen maken en leren van andere (toekomstige) ondernemers. Voor meer informatie over onze NEXT Level Leiderschapsprogramma >>klik hier<<.
Tip 6: Maak een tijdsplanning
Leg een tijdslijn vast voor de belangrijke beslismomenten bij opvolging en voor het overdragen van het leiderschap van uw bedrijf. En evalueer dit regelmatig met elkaar.
Tip 7: Zorg altijd voor een plan B
Zelfs de best opgestelde opvolgingsplannen kunnen snel veranderen, om die reden is het verstandig om een back-up plan te hebben. Wat zijn de andere opties?
Bent u bezig met het proces van opvolging en wilt u dat dit traject soepel verloopt? U kunt een gratis Toekomstgesprek (30 minuten) aanvragen zodat we kunnen bespreken wat uw situatie is en of wij u en uw familie verder kunnen helpen. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.familiezaken.nl