Artikelen
succesvolle-opvolging
Column familiezaken

Is nu een goed moment om aan opvolging en overdracht te denken? Of juist niet?

11-06-2020
Dit is een goede vraag die ons laatst werd gesteld. De huidige situatie waarbij er veel onduidelijkheden zijn, maakt het er niet makkelijker op. Niemand weet hoe de komende maanden zich gaan ontwikkelen. Wat gaat de markt doen en welke steun er nog vanuit de overheid komt? Juist nu adviseren wij het proces van opvolging door te zetten óf als je er nog niet mee bent begonnen maar het wel in je hoofd speelt, dit in gang te gaan zetten.

Waarom? Opvolging is een strategisch proces dat bestaat uit verschillende fasen en neemt gemiddeld 7 jaar in beslag.
Veel ondernemers in het familiebedrijf denken zelf dat er twee tot drie jaar staat voor opvolging en overdracht. Opvolging is nadenken over en het vormen van een visie en een strategie voor de toekomst. Het is geen korte termijn planning, maar juist denken in jaren. Wij merken dat de overdragende generatie die al zoveel jaren aan het roer staat en veel heeft meegemaakt er nu in deze tijd meer aan toe is om het roer over te dragen.

Het gaat over het overdragen van leiderschap én eigendom.
Overdracht van leiderschap is met name een emotioneel proces waarbij de overdrager de touwtjes los moet laten. Bij eigenaarschap gaat het om de fiscaliteiten en overdracht van eigendom. In het gehele proces spelen er altijd familiebelangen en zakelijke belangen die kunnen botsen.

Veel familiebedrijven stappen bij opvolging eerst naar de accountant en fiscalist en beginnen met de rationele kant van opvolging. Dat is, naar onze mening, de omgekeerde volgorde om het opvolgingsproces te beginnen. Hierdoor blijven er vaak (te)veel zaken onbesproken die vroeg of laat zorgen voor problemen in de familie. De meest succesvolle opvolgingen beginnen met de familie en de emoties die er leven. Je moet eerst weten wat er speelt en welke dilemma’s er zijn. Als dat het geval is, gaat de opvolging uiteindelijk veel sneller en soepeler en is de kans op behoud van een goede familieband vele malen groter. En dat wil uiteindelijk élke familie, toch?

Als familie is het belangrijk om een aantal thema's te bespreken zoals:

- Welke familieleden willen het bedrijf voortzetten? En welke familieleden niet?
- Zijn de kinderen geschikt? Wie gaat het leiderschap overnemen?
- Welk familielid wil in loondienst of kan beter in loondienst gaan?
- Waarover praten jullie niet?
Als er sprake is van aandelen: Hoe betrek je de familieleden in dit geval actief bij het bedrijf? Wat doen we met de koude kant (wij noemen dit liever de frisse kant)?

Het proces start altijd met tijd vrijmaken om met elkaar in gesprek te gaan over het thema 'Voortzetting van het bedrijf'. Lees verder voor 7 tips die helpen voor een soepelere opvolging.
>>Klik hier<<

Mocht je als familiale ondernemer meer willen weten over opvolging en overdracht? Het is altijd mogelijk om hierover vrijblijvend met ons in gesprek te gaan. https://familiezaken.nl/contact/.

Bedrijven die door ons een kosteloos magazine over hun familiebedrijf lieten maken
aswa logo
makso logo
wulro logo
van diessen logo
reyrink-logo
kwerreveld_60jaar
logo-homekeukens
Logo-alka
logo CSB
logo_large
downloads
0
SPECIALIST
logo
logo (1)
downloads (1)
0
downloads (2)
16028_600_600
Middelkoop_logo_CMYK_woord
Hepro
vh5Inkhy_400x400
5aaa98edac7ac00014d0985b_logo
downloads (3)
adv-blijleven
dijkwaard-logo