Thuis is de basis van de onderneming
Pittig. Nooit saai. Altijd een avontuur. Zo ervaren Hanneke, Lotte en Sylvia hun huwelijk met een Hoogendoorn.
Aan tafel zitten drie vrouwen. En dat is in wezen te danken aan Hanneke de Waal, want zij leerde Dick Hoogendoorn kennen. Verliefd, verloofd, getrouwd. En uit hun huwelijk werden twee zoons geboren. Stefan ontmoette Sylvia, Corné kreeg een oogje op Lotte. Beiden bewandelden dezelfde weg als hun ouders.
Hanneke (57) zag al snel verwantschap tussen het gezin waarin zij opgroeide en dat van Dick. “Ik ben een schippersdochter, dus keek ik niet op van flink aanpakken. Zo ging het er ook bij Dick aan toe. In mijn verkeringstijd hielp ik gewoon mee in zaak, schoonmaken en dergelijke.” De zaak, dat is Hoogendoorn Maritieme Betimmeringen en Interieurbouw. Toen de kinderen werden geboren, stopte Hanneke met werken. Opvallend: ook Sylvia (32), accountmanager binnendienst, en Lotte (33), inkoopassistente, deden dat toen er gezinsuitbreiding kwam. Dat was een heel bewuste keus, zeggen ze alle drie. “Getrouwd zijn met een Hoogendoorn is pittig”, zegt Hanneke. “Er is altijd wat, nooit saai. Een avontuur, dag in dag uit.” Die genen hebben ook Stefan en Corné meegekregen, zeggen hun echtgenotes. “Als je zó druk bent met de zaak, dan heb je een rustpunt nodig. Dat is thuis. Zelf – en ook de kinderen – vinden we dat prettig. Onze mannen waarderen dat ook, anders kunnen ze niet doen wat ze nodig vinden om te doen.” Hanneke: “Thuis is de basis van deonderneming.”
De vrouwen van Dick, Stefan en Corné zijn de bakens in een soms woelig leven. Hanneke: “Dick deelt alles met me, hij heeft geen geheimen voor me.” Sylvia: “Stefan was niet zo’n prater. Dat is wel wat veranderd. Hij vertelt me wat echt nodig is. Meer hoeft niet, er gebeurt al zo veel in zijn leven.” Lotte beaamt dat: “Openheid is heel belangrijk. Dat zou ten koste kunnen gaan van de rust die je thuis wil creëren.” Elf jaar geleden verhuisden Hanneke, Dick en de kinderen naar hartje Werkendam. Daarvoor woonden ze boven de zaak. “Er was altijd reuring”, zegt Hanneke. “Alles en iedereen over de vloer. Heel veel schippersgezinnen, als hun schip aan de wal lag. Het was bij ons de zoete inval. Privé en zakelijk liepen door elkaar.” De schipperskinderen vermaakten zich op de wal met een hoop zand, of Stefan en Corné basketbalden met de kinderen op de asielboot. De haven was destijds meer een samenleving. Dat is niet meer. Lotte: “Nu liggen de schepen er alleen nog voor de afbouw.” Cees Hoogendoorn, de vader van Dick, was begonnen als ondernemer. Alle vier zijn zoons zijn in zijn voetsporen getreden. De kans is groot dat ook de kinderen van Stefan en Corné hun vaders op zullen volgen. Lotte: “Of ik het ze aan zou raden? Ja en nee. Er gaat zo veel tijd in zitten, je wordt geleefd. Aan de andere kant: je moet gaan doen wat je leuk vindt. Is dat ondernemen, ga ervoor. In ieder geval is het bedrijf zó groot dat de jongens elkaar niet voor de voeten hoeven te lopen.” En: “Door het ondernemen zijn Stefan en Corné nog meer naar elkaar toegegroeid.”
Sylvia zou het wel leuk vinden als hun kinderen het familiebedrijf voort willen zetten. “Steef en ik zullen ze niet pushen, vrijlaten. Als ze het willen, dan zou het goed zijn als ze eerst ergens anders snuffelen. Ondernemer ben je wel 24 uur per dag. Hoe dikwijls Stefan niet thuis een belletje krijgt. Moet hij toch weer terug naar de zaak.” Overigens: “Al zijn het nog kinderen, toch horen en zien ze al van alles. Zonder dat ze er erg in hebben is het nu al hun tweede thuis.”
Hanneke heeft drie generaties Hoogendoorn meegemaakt. Er is veel veranderd. “Op de zaak, maar ook hoe de broers met elkaar omgaan. Er is meer openheid. Daardoor zijn ze naar elkaar toegegroeid. De een vult de ander aan. De kracht is: we doen het met elkaar.” Dat kwam het beste tot uiting toen Hoogendoorn MBI op 2 mei 2021 werd getroffen door een grote brand. Hanneke: “Een ander zou zijn gestopt, Dick had gelijk de drive om door te gaan. Wat ook telde: 130 medewerkers waren afhankelijk van ons. Die laat je niet in de steek.” Lotte: “De broers hebben er de schouders ondergezet. Als gezin zijn we nog closer geworden.” Sylvia: “We hebben zo veel hulp gehad, ongelooflijk. Dan ben je bereid om er nog harder voor te knokken.” Hoogendoorn MBI is uit zijn as herrezen. Het bedrijf ziet de toekomst weer zonnig in. Hanneke: “We zijn begonnen met een stuurhutje, we hebben het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht in mogen richten. We mogen er trots op zijn.” En soms komt Hoogendoorn nog even voorbij op Discovery Channel als er een documentaire van over een expeditie naar de Zuidpool wordt uitgezonden. Sylvia: “Zie je aan het eind van de wereld op de achtergrond de Ocean Xplorer, een expeditieschip. Is door ons ingericht. We komen over heel de wereld. Bijzonder, toch?”