"Weet je voor wie mijn training goed zou zijn? Voor mijn broer!'
Vaders, moeders, (schoon-)zoons, (schoon-)dochters en soms zelfs ex-partners: in ons meer dan vijfjarig bestaan hebben we iedereen die onderdeel uitmaakt van het familiebedrijf begeleid. De jonge, ambitieuze opvolger die staat te trappelen om het roer over te nemen en met ons zijn grote plannen deelt. Wij leren hem (of haar) tijdens individuele coachgesprekken om die nieuwe plannen zo snel en soepel mogelijk te implementeren zonder dat hij ‘de oude garde’ voor het hoofd stoot. Een bezorgde ex-vrouw die ervaart dat de kinderen van de nieuwe partner een veel grotere rol in het familiebedrijf krijgen ten koste van haar eigen kinderen. Een ervaren veertiger die, ondanks zijn grote staat van dienst, nog steeds het gevoel krijgt van zijn vader dat hij zijn vleugels niet volop kan uitslaan. De gesprekken die wij voeren zijn zonder uitzondering met emotie: of het nu enthousiasme, teleurstelling, boosheid of bezorgdheid is. Vaak is die emotie het gevolg van het feit dat er in een familiebedrijf over van alles wordt gesproken, maar niet over de zaken die gevoelig liggen. En waar ga je als ondernemer (of partner van) heen met je zorgen? De loyaliteit is groot en voor buitenstaanders is de dynamiek binnen een familiebedrijf soms lastig te begrijpen.
Hart uitstorten
Dus komt het regelmatig voor dat een ondernemer al tijdens het eerste telefoongesprek zijn hart bij ons uitstort. En dat is eigenlijk best gek, als je bedenkt dat we elkaar op dat moment vaak nog helemaal niet kennen. Tegelijkertijd zijn we trots op dat blijk van vertrouwen. Gelukkig wordt er ook heel vaak gelachen. Zoals vorige week, toen één van onze relaties uit de grond van zijn hart tegen ons zei: “Weet je voor wie jullie training goed zou zijn? Voor mijn broér!” Al wist hij natuurlijk maar al te goed, dat hij zelf ook deel uitmaakte van de oplossing. We zijn blij dat we zoveel vertrouwen krijgen van al die vaders, moeders, zoons en dochters– vaak nadat ze er al (te) lang mee hebben rondgelopen – benaderen. Iedere keer kijken we naar een oplossing op maat: is de jonge ondernemer klaar voor een intensieve jaartraining met gelijkstemde opvolgers uit het familiebedrijf? Zijn persoonlijke coachgesprekken een goede manier om het (zelf)vertrouwen van de dochter te versterken? Of is het belangrijk dat de hele familie wordt begeleid in de vorm van een familieteambegeleiding? Gelukkig hebben we een palet aan diensten waarmee we ondernemers optimaal kunnen ondersteunen. Uitgevoerd door professionele coaches die we zorgvuldig koppelen. Want geen mens is hetzelfde en ondernemers….het zijn net mensen… www.familiezaken.nl
Liane de Ruijter is samen met haar zus Carola de Ruijter eigenaar van het familiebedrijf FamilieZaken en voorzitter van de vereniging Familiebedrijven Noord-Holland. Met hun team begeleiden ze familiale ondernemers die serieus nadenken over hún toekomst, die groei en professionalisering ambiëren en die de familieband waardevol vinden.