Artikelen
Schermafbeelding 2023-12-14 om 11.40.37
In gesprek met bedrijfsleider Grondstoffenbank Agriport Danny Dam

‘Afvalmaterialen’ worden duurzame bouwstenen

Govert Lagrouw | 14-12-2023

Steenachtige materialen en overig afval worden niet meer weggegooid maar beginnen zoveel mogelijk aan een nieuw leven. In 2018 nam Sjors Deken, directeur van Van der Bel, de stap om dochteronderneming Grondstoffenbank Agriport op te richten.

Een nieuwe onderneming met een eigen identiteit. Grondstoffenbank Agriport richt zich volledig op hergebruik van grondstoffen, meest (beton)puin maar ook hout en groen. Aangeleverde materialen worden met de grootst mogelijke zorg gescheiden, gebroken, gezeefd en gekeurd. Dat gebeurt door middel van geavanceerde, gecertificeerde machines en in nauwe samenwerking met uiteenlopende specialisten op het gebied van circulariteit. Zo wordt een hoogwaardige kwaliteit gegarandeerd en worden de ingeleverde materialen hergebruikt als volwaardige, gecertificeerde bouwstenen.

Danny Dam (36) is bedrijfsleider van Grondstoffenbank Agriport. Zijn carrière binnen het familiebedrijf startte in 2018 toen hij in dienst trad bij Van der Bel. Danny had op dat moment veel ervaring in de bouw en had zelfs even als marktkoopman gewerkt. “Een vriend van mij was op dat moment al werkzaam bij Van der Bel, hij gaf aan dat ze een projectleider zochten voor de sloop en asbesttak. Nadat ik daarvoor werd aangenomen volgde er een grondig voortraject. Ik heb eerst een jaar lang op de werkvloer meegedraaid. Ik heb diverse sloopwerken en asbestsaneringen gedaan. Zo leerde ik wat het werk inhoudt en leerde ik de mensen die je later aan moet sturen goed kennen. Nog voordat ik mijn functie als projectleider kon vervullen vroeg Sjors of ik hem wilde ondersteunen bij het opstarten van een nieuw bedrijf genaamd Grondstoffenbank Agriport BV, het ging dan om de rol van Accountmanager waarbij ikde naamsbekendheid binnen de regio zou gaan vergroten en nieuwe klanten zou gaan werven. Dat vond, en vind ik nog steeds, een hele mooie uitdaging. In eerste instantie heb ik mijn focus volledig hierop gericht. Recentelijk ben ik bevorderd tot bedrijfsleider en is het werk heel veelzijdig geworden. Zo houd ik me nu bezig met de administratie, klantencontact, personeelszaken en het zorgen dat het werk in goede banen geleid wordt. Juist die afwisseling vind ik leuk en uitdagend.” In september 2023 bestond Grondstoffenbank Agriport vijf jaar. De tijd is omgevlogen, het bedrijf is flink gegroeid. Inmiddels werkt de Grondstoffenbank met zo’ntien werknemers. De groei zit er dus goed in. Danny is er trots op. “Het voelt als je eigen kindje. We hebben het letterlijk van de grond af aan opgebouwd. Ik zie ook hele mooie groeikansen. Iedereen weet onderhand wel dat circulariteit de toekomst heeft in de bouwwereld. Zeker sinds het Betonakkoord werd gesloten. Dit voorziet erin dat we in 2030 100% van het vrijkomende beton in de bouw moeten hergebruiken. Daar zijn wij natuurlijk al volop mee bezig. Dit bedrijf past perfect in de Van der Bel filosofie die helemaal gericht is op duurzaamheid. Ja, thuis ben ik ook wel een beetje een groene rakker. Afval wordt netjes gescheiden. Niet alleen in onze diensten proberen wij zoveel mogelijk duurzaam en circulair te zijn, maar ook bij de “randzaken” proberen wij zoveel mogelijk duurzaam te denken, zo ga ik bijvoorbeeld net als mijn collega’s binnenkort elektrisch rijden.

Snel en slim weegsysteem

Steenachtige materialen en overig afval worden door ons verzameld bij sloopprojecten of door ondernemers en particulieren bij onze Grondstoffenbank aangeleverd. Voor dat laatste maken we gebruik van een volautomatische weegbrug. De bezoeker kan via een weegpas of app zelfstandig wegen, je logt in, geeft aan wat er wordt gebracht en vervolgens wordt de auto (met aanhanger) gewogen. De acceptant die op het terrein aanwezig is, krijgt een seintje en geeft de betreffende vracht vrij. Het materiaal wordt achtergelaten, de auto (met aanhanger) wordt opnieuw uitgewogen en nog voordat de bezoeker het terrein verlaat, wordt de weegbon digitaal verstuurd aan de betreffende klant. Een snel, slim en doeltreffend (en dus duurzaam) weegsysteem.”

Productie van nieuw, duurzaam beton

“Beton is een duurzaam bouwmateriaal dat blijvend kan worden hergebruikt, zónder kwaliteitsverlies. Daarmee past beton prima in de gedachte van de circulaire economie. Grondstoffenbank Agriport is voorloper als het gaat om het hergebruik van beton. Kort gezegd wordt betongranulaat dat aan het eind van de levensduur na sloop en breken ontstaat, opnieuw ingezet als grondstof. Wij verwerken de aangeleverde betonnen materialen tot grind/granulaat, betonzand en vulstof. Met deze bestanddelen kan nieuw, hoogwaardig beton worden gefabriceerd. Hierbij hoeft aanzienlijk minder cement te worden gebruikt. Dit is vele malen goedkoper en duurzamer. Grondstoffenbank Agriport levert deze duurzame bestanddelen voor nieuw beton en is tegelijkertijd gespecialiseerd in de productie van circulaire betonmortel en betonproducten.”

Klik hier voor het hele magazine
Bedrijven die door ons een kosteloos magazine over hun familiebedrijf lieten maken
aswa logo
makso logo
van diessen logo
reyrink-logo
kwerreveld_60jaar
logo-homekeukens
Logo-alka
logo CSB
logo_large
downloads
0
SPECIALIST
logo
logo (1)
downloads (1)
vandertol
downloads (2)
16028_600_600
Middelkoop_logo_CMYK_woord
Hepro
vh5Inkhy_400x400
5aaa98edac7ac00014d0985b_logo
adv-blijleven
dijkwaard-logo
164144912_133796172079173_3969166912360630564_n
Schermafbeelding 2023-01-10 om 11.34.55
303047458_509281411203502_8088099599323166203_n
305582695_501864128613792_5465790714946096837_n
download (4)
download (3)
f-hans-lubrecht-internationaal-transport-b-v-logo
download (2)
images
ly0m8gacr59pumtp2yqj
maxresdefault
logo-231
logo-van-duuren
download
adantra_logo
Bouw-totaal-emmeloord-300
aswa_keukens_dordrecht
cropped-cropped-Logo-groenenboom-bv-300x59
abbink
ast_holland
c_groenenboom
gubbels_bedrijven
das_keukens
csb_installatietechniek
homekeukens
inco_alkmaar
janssen_group
jansen_terborg
jansma_burdaard
logo-header
kwetters
logo-reyrink-groep-retina
makso_assemblage
middelkoop_culemborg
keukencentrum_berkers
n_van_duin
p.bos_veevoeders
stessen_service
tinnemans_keukens
van_der_tol
wed-de-bruyn-en-zn-bv_LT-rgb
van_diessen_keukens
weever_groep
wulro
zwammerdamgroep
WVC_WVI
diepeveen_keukens