Artikelen
Daan van Doorn portretschilder

Een geschilderd portret maakt generaties bewust van de kracht van een familieband

12-04-2021

Beeld boven: Daan van Doorn portretschilder

Portretschilder Daan van Doorn groeide zelf ook op in een familiebedrijf. Als zoon van de directeur van een koekjesfabriek, kwam de schilder al snel in aanraking met het gevoel van trots en loyaliteit binnen een familiebedrijf. Daans’ vader was niet alleen directeur. In zijn vrije tijd was hij ook actief als kunstschilder. Daan: “Als kind werd ik vaak meegenomen naar musea. Ook zag ik mijn vader en grootvader vaak aan het werk als schilder. Daardoor verloor ik uiteindelijk mijn hart aan de kunst en startte ik aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.” Hoewel Daan dus op jonge leeftijd al wist dat hij niet ging werken in de koekjesfabriek, heeft hij nog altijd een bijzondere band met familiebedrijven. Het trotse en loyale gevoel binnen de bedrijven vat hij namelijk in de portretten die hij maakt in opdracht van families.

Waarom portretschilder voor familiebedrijven?
Daan verliet de Willem de Kooning Academie en begon voor zichzelf. Hij werkte een tijd als vormgever en illustrator in de reclamewereld, maar regelmatig kwamen er vragen vanuit bedrijven of Daan de directieleden kon komen portretteren. Natuurlijk wilde de schilder dat. Daan: “Binnen familiebedrijven werken altijd mensen met een bijzonder verhaal.”

Wie zijn er zoal door Daan op het doek vereeuwigd? Daan portretteert bestuurs- en directieleden van elk type familiebedrijf: groot en klein. Naast KLM, Schiphol Airport en Royal Terberg Group werkte hij onder meer in opdracht van Wanger Groupe Luxembourg, de familie Dreesmann, MNO Vervat, de familie Brennikmeijer, de Rijke Group, Royal Lemkes en SCOR France. Daarnaast maakt Daan ook op aanvraag familieportretten en portretteert hij bekende personen, waaronder koningin Beatrix, minister-president Balkenende, Youp van ’t Hek, Herman Brood, Philip Glass en Jane Goodall. Daan’s werken worden geëxposeerd over de hele wereld en hingen onder meer in de National Portrait Gallery (Londen), de Royal Society of Portrait Painters (Londen) en het Museu Europeu d’Art Modern (Barcelona).

Geschilderd portret of foto?
Een foto van de oprichter van het familiebedrijf in de vergaderzaal. Een foto van de huidige directeur in de hal. Een groepsfoto van alle medewerkers naast de klok in de kantine. We leven in het tijdperk van de foto. Een logische vraag is dan ook; wat is de meerwaarde van het laten schilderen van medewerkers van een familiebedrijf? Daan: “Geschilderde portretten zijn een eerbetoon aan voorgaande generaties. Ze tonen de wortels van het bedrijf en bieden een terugblik in het verleden. Wie heeft het fundament gelegd voor het huidige bedrijf? Wie waren zijn opvolgers? Geschilderde portretten weerspiegelen de geschiedenis van het familiebedrijf.” Een geschilderd portret benadrukt de familieband. De portretten hebben binnen familiebedrijven een extra lading. Daan: “Vanuit mijn jeugd maar natuurlijk ook door mijn werk weet ik dat elke medewerker leeft voor het familiebedrijf. Portretten van de grondleggers, voorgangers, keiharde werkers; ze maken elke generatie keer op keer bewust van de kracht van een familieband.” “Zo had ik laatst een opdracht voor een familiebedrijf, waarvoor ik 10 jaar geleden de inmiddels overleden mede-oprichter heb geportretteerd. Het was een decennium later, en het eerste dat de directeur mij vol trots en emotie liet zien was het portret van de mede-oprichter. Het portret hangt nog altijd op een prominente plek in de kantoorruimte.”

“Geschilderde portretten maken elke generatie bewust van de kracht van een familieband”

Het verschil tussen een foto en een geschilderd portret van een persoon is volgens de portretschilder groot. Daan: “Een portret vertelt ons, net zoals een foto, hoe een persoon eruit ziet. Maar een portret laat ook zien waar een persoon voor staat. Het kleurgebruik, de compositie; ze vertellen veel over de persoonlijkheid van de geportretteerde.”

Een portret laten schilderen, hoe gaat dat in z’n werk?

Om iemands persoonlijkheid te vatten op het doek, is het belangrijk dat Daan de geportretteerde goed leert kennen. Daarom ontmoet Daan de persoon altijd in zijn of haar eigen omgeving, waar de persoon het meest op zijn of haar gemak is. Daan stelt vragen, observeert en fotografeert.

“Geregeld ontstaat er een vriendschap tussen de geportretteerde en mij. Dat maakt mijn werk extra bijzonder”

Nadat de schilder de geportretteerde heeft ontmoet, gaat hij aan de slag in zijn atelier. Bijzonder is dat Daan de geportretteerde meeneemt in het proces. De geportretteerde is welkom om een kijkje te nemen in het atelier van Daan en wordt altijd uitgenodigd om de eerste schets te komen bekijken en de gelijkenis, houding en compositie te beoordelen.

Daan: “Ik heb boeiende gesprekken met de geportretteerde en leer de persoon goed kennen. Een leuk feit is dat hierdoor geregeld vriendschappen tussen de geportretteerde en mij ontstaan. Dat maakt mijn werk extra bijzonder.”

Een portret laten schilderen voor uw familiebedrijf door Daan van Doorn?

U kunt contact met hem opnemen via info@daanvandoorn.nl / 06 – 54613692. Of neem een kijkje op zijn website: daanvandoorn.nl.

Van boven naar beneden:

MNO.Vervat bedrijfs portret

familiebedrijf portret geschilderd

portret in opdracht Gerlach Cerfontaine door Daan van Doorn

Vervat bedrijfs portret door Daan van Doorn
familebedrijf portret geschilderd door portretschilder Daan van DoornKLEIN
portret in opdracht Gerlach Cerfontaine door Daan van DoornKLEIN
Bedrijven die door ons een kosteloos magazine over hun familiebedrijf lieten maken
aswa logo
makso logo
van diessen logo
reyrink-logo
kwerreveld_60jaar
logo-homekeukens
Logo-alka
logo CSB
logo_large
downloads
0
SPECIALIST
logo
logo (1)
downloads (1)
vandertol
downloads (2)
16028_600_600
Middelkoop_logo_CMYK_woord
Hepro
vh5Inkhy_400x400
5aaa98edac7ac00014d0985b_logo
adv-blijleven
dijkwaard-logo
164144912_133796172079173_3969166912360630564_n
Schermafbeelding 2023-01-10 om 11.34.55
303047458_509281411203502_8088099599323166203_n
305582695_501864128613792_5465790714946096837_n
download (4)
download (3)
f-hans-lubrecht-internationaal-transport-b-v-logo
download (2)
images
ly0m8gacr59pumtp2yqj
maxresdefault
logo-231
logo-van-duuren
download
adantra_logo
Bouw-totaal-emmeloord-300
aswa_keukens_dordrecht
cropped-cropped-Logo-groenenboom-bv-300x59
abbink
ast_holland
c_groenenboom
gubbels_bedrijven
das_keukens
csb_installatietechniek
homekeukens
inco_alkmaar
janssen_group
jansen_terborg
jansma_burdaard
logo-header
kwetters
logo-reyrink-groep-retina
makso_assemblage
middelkoop_culemborg
keukencentrum_berkers
n_van_duin
p.bos_veevoeders
stessen_service
tinnemans_keukens
van_der_tol
wed-de-bruyn-en-zn-bv_LT-rgb
van_diessen_keukens
weever_groep
wulro
zwammerdamgroep
WVC_WVI
diepeveen_keukens