Artikelen
356dd07102017Damen-90Jaar-©Kloet
Collega’s dansen, zingen en maken muziek over hun familiebedrijf

Je medewerkers van je familiebedrijf op het podium

16-03-2021

Bedrijfsrevue op maat

Kommer Damen was tot tranen geroerd. En volgens zijn secretaresse die hem al 24 jaar kent had ze de Gorcumse industrieel nog nooit één traantje zien wegpinken.

Maar die dag, die avond, was alles anders. Voor zijn ogen had zich net een schouwspel van ongekende allure afgespeeld. Zijn bedrijf, zijn mensen, van lasser tot CFO, had net met elkaar een theatervoorstelling gespeeld over hun bedrijf dat 90 jaar bestond. Scheepsbouwers op de planken. Aan de basis van dit spektakel staat het Gorcumse theaterduo Izak Boom en zijn vriendin Mirjam van den Bogaard. Deze creatieve virtuozen was het gelukt om 120 medewerkers van Damen Shipyards met elkaar deze revue op te laten voeren. Van de werkvloer op het toneel! Vier maanden intensieve voorbereiding ging eraan vooraf, maar wat een energie. “Collega’s die elkaar nauwelijks kennen staan opeens een lied te zingen, lassers werden omgeturnd tot een heus werkmanskoor, men viel elkaar na afloop in de armen. Het is zonder te overdrijven echt geweldig om te zien wat er vrijkomt als mensen met elkaar zoiets maken. Normaal gesproken zwaaien ze vrijdag’s om vier uur nog even naar elkaar als ze de fabriekspoort uitrijden en dat was het dan. Nu voerden ze samen een show op. Dat doet wat me je. Het levert een ongekende verbinding met een intensiteit die je in je functionele rol overdag nooit opbouwt. Conventies vervallen, emoties staan op”, aldus de geestdriftige Izak Boom.

Artistiek duo

Ter gelegenheid van Damen’s 90-jarig jubileum werd nu eens uit een ander vaatje getapt dan het overbekende bedrijfsfeest met ingehuurde grappen en grollen. Zelf doen. Met zijn allen. Boom componeerde de muziek en schreef de liedteksten, vriendin Mirjam was verantwoordelijk voor het script en de regie. Wat een stel. We spreken elkaar in hun gerieflijke drive- inwoning in Gorcum. De koffie pruttelt en de huishoudelijke hulp stofzuigt dat het een aard heeft. “Even alles glad maken als er visite komt”, sneert Boom naar schrijvers dezes. We kennen elkaar, dus ik laat zijn plaagstootjes van me afglijden. Izak en Mirjam zijn in de Bliekenstad een bekend stel. Boom schildert, componeert, maakt muziek en trok onlangs nog door de regio met zijn voorstelling ‘Oneindig Laagland’. Compaan Mirjam van den Bogaard gaat door het leven als actrice, dramadocent en theatermaker. Hij Gorcummer, zij oorsponkelijk uit Veen. Ze is onder andere bekend van de muziektheatervoorstelling ‘Esther was joods.” Een artiestenhuis. Overal schilderijen en rondslingerende muziekinstrumenten. Goed nieuws; de studentikoos aandoende woning hebben ze onlangs kunnen kopen. Als een soort bezegeling van hun artistieke bestaan.

Voor grote en kleine bedrijven

Izak had eerder al liederen op maat gecomponeerd ter opluistering van de zeventigste verjaardag van Kommer Damen waarin zijn zeilbelevenissen rond de wereld uit de doeken gedaan werden. Want dat doen ze ook. “Wij maken toneel, revue en muziek op maat voor bedrijven. Damen is een gigant, dus de revue was enorm met een toneel van 50 meter breed. Maar we kunnen het ook heel klein houden. Van huiskameroptredens tot grootse revue, alles kan. Rode draad is altijd de ziel en de geschiedenis van het bedrijf. Dat vind ik prachtig. We doen uitgebreid research en praten met iedereen. Werknemers zetten we aan de verhalentafels. Je hoort van alles, ook wat je niet mag horen, haha. Bedrijven maken zakelijk ook mindere tijden door, die moet je niet wegmoffelen. Ook droevige gebeurtenissen, zoals een vliegtuigcrash in Cuba van Damen waarbij medewerkers om het leven kwamen. Dat verdoezelen we niet, maar zwarte bladzijdes vertaal je op het toneel natuurlijk heel anders. Juist in mindere tijden vinden mensen kracht bij elkaar. Iedereen brengt een groot deel van zijn leven door op het werk. Dat is meer dan een dingetje doen. Het is alleen nog een beetje not done om gevoelens over je werk te uiten. In een revue komt dat allemaal naar boven. Netjes hoor, geen gekkigheden.“ Damen was een show van Joop van den Ende nivo (De revue duurde twee uur met ook nog eens een kwartier daarin van het Nederlands Dans Theater) Boom en van den Bogaard leggen uit dat juist elk bedrijf, van groot tot klein bediend wordt. Mirjam: ”Momenteel werken we aan een show voor de Dekker Groep, een bedrijf in zand- en grindwinning en landschapsontwikkeling van 250 werknemers. Daarvoor huren we theater de Agnietenhof in Tiel af, maar we hebben ook al voorstellingengemaakt voor bedrijven met vijf werknemers, dan gebruiken we het kantoor, de huiskamer of die bedrijfsloods als theater. Eigenlijk net zo leuk vanwege de metamorfose.”

Ondernemers die ook een voorstelling over hun bedrijf willen maken met hun eigen werknemers in een hoofdrol, kunnen contact opnemen met Boom en van den Bogaard. Izak en Mirjam leggen dan haarfijn uit hoe zij uw medewerkers omturnen tot steracteurs en diva’s. Ze worden uitvoerig en professioneel voorbereid. Doe eens iets anders!

info@izakboom.nl

www.izakboom.nl

160dd07102017Damen-90Jaar-©Kloet
Foto Izak en Mirjam
Bedrijven die door ons een kosteloos magazine over hun familiebedrijf lieten maken
aswa logo
makso logo
van diessen logo
reyrink-logo
kwerreveld_60jaar
logo-homekeukens
Logo-alka
logo CSB
logo_large
downloads
0
SPECIALIST
logo
logo (1)
downloads (1)
vandertol
downloads (2)
16028_600_600
Middelkoop_logo_CMYK_woord
Hepro
vh5Inkhy_400x400
5aaa98edac7ac00014d0985b_logo
adv-blijleven
dijkwaard-logo
164144912_133796172079173_3969166912360630564_n
Schermafbeelding 2023-01-10 om 11.34.55
303047458_509281411203502_8088099599323166203_n
305582695_501864128613792_5465790714946096837_n
download (4)
download (3)
f-hans-lubrecht-internationaal-transport-b-v-logo
download (2)
images
ly0m8gacr59pumtp2yqj
maxresdefault
logo-231
logo-van-duuren
download
adantra_logo
Bouw-totaal-emmeloord-300
aswa_keukens_dordrecht
cropped-cropped-Logo-groenenboom-bv-300x59
abbink
ast_holland
c_groenenboom
gubbels_bedrijven
das_keukens
csb_installatietechniek
homekeukens
inco_alkmaar
janssen_group
jansen_terborg
jansma_burdaard
logo-header
kwetters
logo-reyrink-groep-retina
makso_assemblage
middelkoop_culemborg
keukencentrum_berkers
n_van_duin
p.bos_veevoeders
stessen_service
tinnemans_keukens
van_der_tol
wed-de-bruyn-en-zn-bv_LT-rgb
van_diessen_keukens
weever_groep
wulro
zwammerdamgroep
WVC_WVI
diepeveen_keukens