Artikelen
Scherm­afbeelding 2024-04-30 om 16.17.05
Historie en dna BEGE

Leiderschapstransitie bij BEGE

Govert Lagrouw | 30-04-2024

Een vlotte overgang

In januari 2024 schijnt de zon helder bij BEGE, zowel buiten als binnen. Het bedrijf oogt opgeruimd en efficiënt, een weerspiegeling van de net overgedragen bedrijfsleiding van Gerard Paulides (64) naar het dynamische driemanschap van Coen Paulides, Alex van den Berg en Marcel Biesma. De overgang verliep soepel, hoewel het voor Gerard nog even wennen is. Terwijl hij lachend naar zijn bureau wijst, merkt Coen op dat Gerard nog steeds af en toe op kantoor te vinden is, wat laat zien dat zijn betrokkenheid naast het wandelen met de hond Bram, camper reizen en oldtimer rally’s bij BEGE blijft bestaan.

Generaties in perspectief

De overdracht van leiderschap bij BEGE is een verhaal van geleidelijke evolutie. In tegenstelling tot Gerards overname in 1984, was het nu een gestroomlijnd proces. Gerard herinnert zich dat zijn vader destijds simpelweg zei: “Daar staat je bureau, succes ermee.”

Het verhaal van BEGE begon in Den Haag in 1950 op de zolderkamer van Bernardus Gerardus Paulides. Hij zag potentie in de elektromotoren van Baumuller en zijn ondernemersgeest leidde tot de oprichting van Technisch Handelsbureau Bégé N.V., waarbij de naam ‘Bégé’ een samentrekking was van zijn initialen. Naast elektromotoren groeide het assortiment al snel met aanverwante producten. In de jaren 80 maakte BEGE een belangrijke ontwikkeling door, met de introductie van een eigen lijn motorreductoren. Dit vormde de basis voor de opmerkelijke groei van een lokale speler naar een internationaal gerespecteerde onderneming met klanten in meer dan 65 landen.

Van handelsagent naar producent

Van zijn vader leerde Gerard waardevolle lessen die zijn visie op het bedrijf mede vormden. Vooral het principe van nooit opgeven en extra hard werken in uitdagende tijden bleef hem bij. Deze wijze raad diende als leidraad toen Gerard een bewuste transformatie bij BEGE in gang zette, verschuivend van handelsagentschap naar producent. Gerard benadrukt het belang van deze gewijzigde focus: “Als je alleen handelsagent blijft, ben je kwetsbaar. Wij zijn steeds meer het accent gaan leggen op klantspecifiek werk. Dan ben je uniek.” De keuze voor klantspecifieke oplossingen bleek een strategische zet voor de continuïteit van het bedrijf.

Leiderschap in techniek: Coen bij BEGE

Coen, de 33-jarige opvolger van BEGE, bewandelde aanvankelijk een ander pad. Hoewel hij studeerde aan de TU Delft, was zijn eerste intentie om buiten BEGE aan de slag te gaan. “Ik zou verantwoordelijk zijn voor specifieke kortlopende projecten: transport, verkoop, marketing. Op mijn 24e begon dat ‘even’ en dat duurt tot op de dag van vandaag voort,” lacht Coen. Zijn groeiende enthousiasme voor het bedrijf en de boeiende combinatie van techniek en commercie versterkten zijn betrokkenheid bij BEGE. Gerard deelt: “Wat hem geholpen heeft, is dat hij direct liet zien van aanpakken te weten. Hij handelde die projecten uitstekend af, en toen zagen ze dat hij niet alleen het zoontje van de baas was, maar ook iets kon. In een technisch bedrijf is dat zeker een pluspunt.” Met Coens leiderschap komen technische expertise en commerciële vaardigheden naadloos samen bij BEGE.

Groei en continuïteit

Onder leiding van Gerard groeide BEGE van 18 naar 50 medewerkers en transformeerde het tot een internationale speler. Tijden veranderen, maar wat blijft, is de focus op het beantwoorden van klantspecifieke vragen en het zelf engineeren en produceren van oplossingen. Het bedrijf is actief in diverse sectoren zoals levensmiddelen, verpakking en logistiek, marine en offshore en de agrarische industrie. Coen benadrukt: “Bij BEGE ligt de kracht in het inspelen op de behoeften van verschillende branches en het aanpassen van onze aandrijvingen voor continuïteit.”

De visie van Gerards vader, ‘Zorg dat je nooit misgrijpt’, waarin voorraad wordt beschouwd als de basis voor succes, wordt nog steeds gekoesterd. Gerard voegt toe: “Voorraad houden kost geld, maar op de lange termijn levert het meer tevreden klanten op. En dat is waar we naar streven.” BEGE beschikt over een indrukwekkende voorraad, wat zorgt voor snelle leveringen en continuïteit bij de klant.

Toekomstgerichte ambities

Na een naadloze overgang naar het leiderschapstrio Coen Paulides, Alex van den Berg en Marcel Biesma, kijkt BEGE vol vertrouwen naar de toekomst. Met een onwrikbare focus op klantspecifieke oplossingen en een ruime voorraad als basis, behoudt BEGE zijn unieke positie. Gerard Paulides blijft als waardevolle vraagbaak beschikbaar, met zijn onschatbare zakelijke ervaring.

BEGE omarmt de toekomst met vastberadenheid, gedreven door innovatie en klantgerichtheid. Met speerpunten zoals vroege projectbetrokkenheid, innovatie en wereldwijde expansie staat BEGE klaar voor een toekomst vol groei en veelbelovende kansen.

Bedrijven die door ons een kosteloos magazine over hun familiebedrijf lieten maken
aswa logo
makso logo
van diessen logo
reyrink-logo
kwerreveld_60jaar
logo-homekeukens
Logo-alka
logo CSB
logo_large
downloads
0
SPECIALIST
logo
logo (1)
downloads (1)
vandertol
downloads (2)
16028_600_600
Middelkoop_logo_CMYK_woord
Hepro
vh5Inkhy_400x400
5aaa98edac7ac00014d0985b_logo
adv-blijleven
dijkwaard-logo
164144912_133796172079173_3969166912360630564_n
Schermafbeelding 2023-01-10 om 11.34.55
303047458_509281411203502_8088099599323166203_n
305582695_501864128613792_5465790714946096837_n
download (4)
download (3)
f-hans-lubrecht-internationaal-transport-b-v-logo
download (2)
images
ly0m8gacr59pumtp2yqj
maxresdefault
logo-231
logo-van-duuren
download
adantra_logo
Bouw-totaal-emmeloord-300
aswa_keukens_dordrecht
cropped-cropped-Logo-groenenboom-bv-300x59
abbink
ast_holland
c_groenenboom
gubbels_bedrijven
das_keukens
csb_installatietechniek
homekeukens
inco_alkmaar
janssen_group
jansen_terborg
jansma_burdaard
logo-header
kwetters
logo-reyrink-groep-retina
makso_assemblage
middelkoop_culemborg
keukencentrum_berkers
n_van_duin
p.bos_veevoeders
stessen_service
tinnemans_keukens
van_der_tol
wed-de-bruyn-en-zn-bv_LT-rgb
van_diessen_keukens
weever_groep
wulro
zwammerdamgroep
WVC_WVI
diepeveen_keukens