Artikelen
download

Overheid ondermijnt crisisbestendigheid van familiebedrijven?

04-02-2021

Staatssecretaris van Financiën, Hans Vijlbrief heeft met het oog op de komende verkiezingen een zogenaamde bouwstenennotitie aangeboden aan de tweede kamer. Deze notitie dient als inspiratie voor de politieke partijen die hier voor de komende verkiezingen ideeën uit kunnen putten. Laten we hopen dat de partijen de notitie vooral gebruiken als opvulling van hun oud papier voorraad, want de inhoud stemt niet vrolijk. Een paar ‘hoogtepunten’:

• Bijvoorbeeld: de beleidssuggestie om jaarlijks een belastingheffing in te voeren over niet uitgekeerde winsten. Deze zal zeker ten koste gaan van de investeringen die familiebedrijven doen in hun onderneming.

• Nog een leuke: een aantal voorstellen tot het versoberen van de bedrijfsopvolgingsregeling. Er wordt voorgesteld om de doorschuifregeling voor de inkomstenbelasting af te schaffen en de vrijstellingen voor de erf- en schenkbelasting eveneens af te schaffen of sterk te verminderen. Bij het volledig afschaffen van beide regelingen is bij het vererven of schenken van de onderneming grofweg 40 procent belasting verschuldigd. Deze beleidssuggestie zal voor familiebedrijven aanleiding zijn om te kiezen voor een versnelde bedrijfsoverdracht naar hun opvolger. Ook verwachten familiebedrijven dat het voortbestaan van hun onderneming in gevaar komt wanneer de verschuldigde belasting na vererving uit de onderneming moet worden gehaald. Tevens geven familiebedrijven aan dat een afschaffing van de bedrijfsopvolgingsregeling zal leiden tot uitstel van de bedrijfsoverdracht.

Familiebedrijf in Beeld staat in nauw contact met Nyenrode Business Universiteit die veel onderzoek doet naar familiebedrijven. Uit de resultaten van het RSM-Nyenrode Familiebedrijven-onderzoekspanel blijkt dat 88 procent van de familiebedrijven vreest dat voorstellen uit de bouwstenennotitie zullen leiden tot minder bedrijfsinvesteringen. Ruim 58 procent van de familiebedrijven verwacht dat het voortbestaan van hun onderneming hierdoor in gevaar komt.

Lees hieronder in de pdf de uitkomsten van het van RSM-Nyenrode-onderzoekspanel gericht op de voorgestelde overheidsmaatregelen.

Kortom, een notitie die weinig goed voorspelt. Want in de huidige coronacrisis, maar ook tijdens de financiële crisis van 2008-2012, tonen familiebedrijven juist hun weerbaarheid en crisisbestendigheid. Het is daarom des te verwonderlijker dat de overheid, juist ten tijde van deze crisis, uitkomt met een bouwstenennotitie die het fundament van de crisisbestendigheid van familiebedrijven ondermijnt.

download
Bedrijven die door ons een kosteloos magazine over hun familiebedrijf lieten maken
aswa logo
makso logo
wulro logo
van diessen logo
reyrink-logo
kwerreveld_60jaar
logo-homekeukens
Logo-alka
logo CSB
logo_large
downloads
0
SPECIALIST
logo
logo (1)
downloads (1)
0
downloads (2)
16028_600_600
Middelkoop_logo_CMYK_woord
Hepro
vh5Inkhy_400x400
5aaa98edac7ac00014d0985b_logo
downloads (3)
adv-blijleven
dijkwaard-logo