Artikelen
Schermafbeelding 2023-12-18 om 12.37.58
Vincent Oosterwijk, Asbest Assist

Werken aan een gezonde wereld

Govert Lagrouw | 11-01-2024

Vincent Oosterwijk (51) werkt al zijn hele leven als asbestsaneerder. Een bijzonder beroep. De redactie was daarom nieuwsgierig naar de kennis en de achtergronden van deze man. In 2010 begon Vincent, toen nog in Zoetermeer, zijn eigen bedrijf in de asbestsanering. Een beetje een droom die uitkwam want een eigen bedrijf is tenslotte iets waar je trots op mag zijn.

Na een jaar wisselde Vincent van compagnon en kwam Maarten Lek als medeaandeelhouder in beeld. Vincent en Maarten vullen elkaar goed aan. Vincent als de vakman. Maarten als de ondernemer van Lek Sloopwerken die participeert in gespecialiseerde sloopbedrijven. Asbest Assist is zeker zo’n specialist. Prima naam overigens.Het bedrijf houdt zich niet alleen bezig met de uitvoering van saneringswerk, maar regelt en adviseert ook bij alle formele procedures. Zo maakt Asbest Assist de wereld steeds een beetje beter, door schadelijke stoffen voor mens en natuur op een verantwoorde wijze te verwijderen. In de praktijk komt dat neer op een planmatige aanpak van asbestsanering en verwijdering. Met name in sociale woningbouwwoning van corporaties en woningen van vastgoed onderhoudspartijen als een BAM of Willems. Uiteraard werkt het bedrijf volgens een gedegen stappenplan, dat volledig voldoet aan alle voorschriften op het gebied van veiligheid en ook alle wettelijk verplichte meldingen omvat. Vanwege het bijzondere karakter van deze werkzaamheden maken we onderstaand even een opsomming van de praktijk van alledag. Want hoe doe je dat nou eigenlijk, asbest saneren?

Asbest Modelwoning

Asbest is vooral toegepast in de periode na de Tweede Wereldoorlog tot 1993. Daarbij zijn asbesthoudende materialen vaak te herkennen aan een honingraatstructuur in het materiaal en een vezelachtige structuur op het breukvlak. Asbest Assist heeft een asbest modelwoning ontwikkeld, waarop duidelijk is aangegeven waar we asbest kunnen vinden.

Registreren

Registratie Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS) Sinds het LAVS verplicht voor asbest-inventarisatiebureaus en asbestverwijderingsbedrijven. Deze webapplicatie houdt alle asbestgegevens bij in elke fase van asbestverwijdering, vanaf de inventarisatie tot en met de stort. Zo is het mogelijk om sneller en beter inzicht te krijgen in de asbestsituatie op een bepaalde locatie. Via het LAVS worden de verplichte meldingen (zoals de sloopmelding en de startmelding) automatisch verstuurd naar de betreffende handhavende instanties. Dit voorkomt incidenten en bevordert veilig werken.

Inventarisatie

Bij het vermoeden van de aanwezigheid van asbest moet er een asbestinventarisatierapport worden opgesteld. Het inventariseren van gebouwen wordt door onafhankelijke gecertificeerde bedrijven gedaan (en dus niet door een asbestsaneerder). Deze specialist neemt monsters van asbestverdachte toepassingen en laat deze analyseren in een laboratorium. Aan de hand van de resultaten stelt het bureau een officieel rapport op met de bevindingen. Hierin staat onder meer tot welke risicoklasse de asbestbron behoort. Hoe hoger de risicoklasse (SMART 1 t/m 4), hoe meer veiligheidsmaatregelen nodig zijn bij het verwijderen. Asbest Assist is dan niet degene die het rapport opstelt maar helpt wel met het verkrijgen van een asbestinventarisatierapport en welke maatregelen daarbij horen.

Sloopmelding

Voor het verwijderen van asbest is toestemming van de gemeente nodig. Met het bouwbesluit van 2012 is de sloopvergunning voor het verwijderen van asbest vervangen door een sloopmelding. Hier moet ook het asbestinventarisatierapport en een werkplan conform het certificatieschema voor asbestinventarisatie en asbestverwijdering worden aangeleverd. Vier weken na de melding mag de sanering starten. Uiteraard assisteert Asbest Assist met deze gemeentelijke contacten.

De sanering

Zodra alle formaliteiten in orde zijn kan het werk beginnen. Dit betekent onder meer dat de ‘mannen in witte pakken’ aan het werk gaan en dat zij (inclusief het vrijkomende materiaal) het gebied of de ruimte waarin de asbestsanering plaatsvindt, alleen mogen verlaten na een speciale doucheprocedure.

Oplevering

Zodra de saneringswerkzaamheden klaar zijn, wordt het werk gecontroleerd door een geaccrediteerd laboratorium conform de NEN2990. Als het werk goed is bevonden, wordt hier een vrijgavecertificaat voor uitgegeven en kan Asbest Assist alles afbreken en opruimen. Dit vrijgavecertificaat kan de opdrachtgever, samen met een stortbewijs van een erkende stortplaats waar het asbest is gestort, inleveren bij de gemeente als bewijs dat het asbest volgens de geldende wet- en regelgeving is verwijderd.

Na al die jaren gaat Vincent nog iedere dag met plezier naar zijn werk. “Ik weet ook niet wat het is. Je hebt best veel aan je hoofd in dit vak. Opdrachtgevers zitten niet te wachten op de gevaren van asbest. Maar aan de andere kant vinden ze het zo nooit leuk als wij aan de slag moeten. Want In feite zijn wij een onverwachte kostenpost. Aan de andere kant worden wij en dat is goed, nauw op onze huid gezeten door omgevingsdiensten en andere overheidsinstanties. Dat maakt het werk niet altijd even makkelijk. Maar toch, we hebben een vast team van op elkaar ingespeelde specialisten. Asbestsaneerders zijn een apart slag volk. Stoer, sterk en toch voorzichtig. Het doet iets met je team dat je samen iedere keer weer de klus klaart. We staan schouder aan schouder. Dit beroep doe je niet, je bent het.”

Klik hier voor het hele magazine
Bedrijven die door ons een kosteloos magazine over hun familiebedrijf lieten maken
aswa logo
makso logo
van diessen logo
reyrink-logo
kwerreveld_60jaar
logo-homekeukens
Logo-alka
logo CSB
logo_large
downloads
0
SPECIALIST
logo
logo (1)
downloads (1)
vandertol
downloads (2)
16028_600_600
Middelkoop_logo_CMYK_woord
Hepro
vh5Inkhy_400x400
5aaa98edac7ac00014d0985b_logo
adv-blijleven
dijkwaard-logo
164144912_133796172079173_3969166912360630564_n
Schermafbeelding 2023-01-10 om 11.34.55
303047458_509281411203502_8088099599323166203_n
305582695_501864128613792_5465790714946096837_n
download (4)
download (3)
f-hans-lubrecht-internationaal-transport-b-v-logo
download (2)
images
ly0m8gacr59pumtp2yqj
maxresdefault
logo-231
logo-van-duuren
download
adantra_logo
Bouw-totaal-emmeloord-300
aswa_keukens_dordrecht
cropped-cropped-Logo-groenenboom-bv-300x59
abbink
ast_holland
c_groenenboom
gubbels_bedrijven
das_keukens
csb_installatietechniek
homekeukens
inco_alkmaar
janssen_group
jansen_terborg
jansma_burdaard
logo-header
kwetters
logo-reyrink-groep-retina
makso_assemblage
middelkoop_culemborg
keukencentrum_berkers
n_van_duin
p.bos_veevoeders
stessen_service
tinnemans_keukens
van_der_tol
wed-de-bruyn-en-zn-bv_LT-rgb
van_diessen_keukens
weever_groep
wulro
zwammerdamgroep
WVC_WVI
diepeveen_keukens